
3 najczęstsze przyczyny ciągłych wzdęć
Rozkładzie węglowodanów towarzyszą skutki uboczne - gazy, wiatry czy odbijanie się. Niestety czasem mogą one świadczyć o zaburzeniach układu trawiennego. Na szczęście niewielka zmiana trybu życia i zmodyfikowane nawyki żywieniowe sprawiają, że - niezależnie od przyczyny ciągłych wzdęć - produkcja skutków ubocznych metabolizmu jest mniejsza i łagodniejsza.
Co z tymi węglowodanami?
Kiedy spożywamy węglowodany, część z nich pozostaje w naszym organizmie niestrawiona i trafia bezpośrednio do jelita grubego. Wówczas na resztki pokarmowe czekają bakterie jelitowe. Pod wpływem ich działania nieprzyswojone składniki są fermentowane. Produktem ubocznym fermentacji są gazy o nieprzyjemnym zapachu. Co gorsza, proces fermentacji jest spotęgowany przez powietrze, które dostarczamy razem z pożywieniem. Gdy w jelicie jest za dużo gazów, dodatkowo pojawiają się wzdęcia.
3 najczęstsze przyczyny wzdęć
Przyczyny wzdęć są wysoce różnorodne. Wśród nich można wymienić:
- nadmiar białka w diecie,
- zespół jelita wrażliwego,
- brak enzymu laktazy, który ułatwia trawienie produktów mlecznych.
Laktoza, czyli cukier obecny w krowim mleku wymaga odpowiedniego wsparcia w trawieniu. Jeżeli brakuje enzymu laktazy, skutkiem są bolesne wzdęcia. Nie bez znaczenia jest niedobór enzymów trzustkowych i nietolerancja glutenu.
Jak uniknąć wzdęć?
Istnieje kilka sposobów, aby skutecznie uniknąć problemu ciągłych wzdęć i gazów. Po pierwsze zadbajmy, by nasz jadłospis składał się z 5 mało obfitych posiłków dziennie. Przeżuwajmy dokładnie każdy kęs, by ułatwić procesy trawienne. Istotne jest również ograniczenie tłuszczów, słodyczy i słodkiego mleka. Polecamy również konsumpcję warzyw i owoców w pierwszej części dnia. Najlepiej sprawdzą się potrawy gotowane bądź na parze. Powtarzamy ponownie jak mantrę - pijmy codziennie co najmniej 2 litry wody.
Dodaj komentarz
Brak komentarzy
Bądź pierwszy i zostaw komentarz !