Co się kryje w chipsach?

Co się kryje w chipsach?

Redakcja

2016-09-06

brak komentarzy

Ziemniaczane, paprykowe, cebulkowe oraz dużo innych bardzo różnorodnych smaków. Chipsy patrzą na nas z półek w praktycznie każdym sklepie. I trudno się dziwić – na europejskim rynku ogólnodostępne są od 1921 roku, a więc prawie stu lat. Co przesądza o tym, że chipsów tak trudno sobie odmówić? Kiedy trzeba już mówić o nałogu? Przyjrzyjmy się, co ta przegryzka skrywa w środku.

Sól

Gdy zjadamy 100 g krakersów, a więc jedną małą paczkę, konsumujemy także powyżej 2 g soli, a to jest odpowiedzialna 50 proc. rekomendowanej dziennej dawki. O ile zbyt duża ilość tego pierwiastka wewnątrz organizmu nie posiada wpływu na ludzie prawidłowe, o tyle sercowcy powinni dość być ostrożni. Z jakiego powodu? Zbyt duża ilość soli przytrzymuje wodę wewnątrz organizmu. Notoryczne przegryzanie krakersów może przyczynić się do rozwoju ciśnienia oraz rozwoju wysokiego ciśnienia, a więc produkowania się oraz odkładania kamieni nerkowych. Polepsza się więc niebezpieczeństwo pojawienia się nadwagi oraz udaru mózgu.

Tłuszcze trans

Tłuszcze pochodzenia roślinnego zazwyczaj są już na drugiej pozycji na liście substancji, z których przyrządzane są chipsy. Jednak, chociaż to olej roślinny – nie ma dużo wspólnego z tymi pełnowartościowymi, tłoczonymi na zimno. Czemu? By powstał chrupiący chips, trzeba usmażyć go w rozgrzanym tłuszczu. W trakcie produkcji przemysłowej temperatura owych olejów sięga nawet 200 °c. W tym czasie wszystkie dobre cechy oleju zanikają, a nienasycone tłuszcze zamieniają się w sprzyjające otyłości tłuszcze trans. Suma kwasów nasyconych w solonych zakąskach wyprodukowanych wskutek działania kwasu palmitynowego i stearynowego to nawet 50 proc.

Zobacz też, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Akrylamid

Skuteczne chipsy to chrupiące chipsy.Natomiast jak się okazuje, w owej chrupkiej powierzchni czai się zagrożenie. Wielofunkcyjny związek, który wykorzystuje się w czasie wytwarzaniu plastiku, w przemyśle kosmetycznym oraz papierniczym. Jest niemalże w każdej kuchni. Ta szkodliwa substancja obecna jest także w solonych, chrupiących zakąskach. Akrylamid, bo tak owa substancja się nazywa, tworzy się podczas produkcji jako rezultat reakcji, które dokonują się między skrobią a aminokwasami.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowieodchudzanie