article image

Dieta dr Dąbrowskiej: zasady

Redakcja

2016-12-01

brak komentarzy

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy system stawienia czoła zbędnym kilogramom, jakiego zamierzeniem jest uwolnienie ciała z toksyn oraz przywrócenie jego równowagi wewnętrznej. Zrzucone centymetry są skutkiem ubocznym jadłospisu. Ten swego typu leczniczy post zakłada konsumowanie w maleńkich dawkach określonych jarzyn oraz owoców. Zobacz, jakie są zasady kuracji dr Dąbrowskiej i co można, a czego nie wolno spożyć w trakcie korzystania z kuracji wyszczuplającej.

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowa detoksykacyjna terapia warzywno-owocowa. Pierwszym etapem jest uzdrawiająca głodówka, która trwa parę, paręnaście, a jeżeli jest taka potrzeba, choćby kilkadziesiąt dni. Drugim etapem jest zdrowa kuracja dietetyczna, której bazę stanowią składniki nisko przetworzone, charakterystyczne dla naszej odległości geograficznej.

Dieta dr Dąbrowskiej - jak działa? Zasady kuracji warzywno-owocowej

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to naprawdę głodówka uzdrawiająca, która ma neutralizować oraz umocnić poprawne działanie ciała. Po zaprzestaniu kuracji odtruwającej zaleca się przejść na zdrową dietę, opartą na jarzynach, owocach, ziarnach oraz roślinach strączkowych.

Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić ciału jego zdolności do samoleczenia, jeżeli go precyzyjnie oczyścimy. A razem z nagromadzonymi złogami można uwolnić się od także nadwyżki warstwy tłuszczu. Jarzyny czy też świeże owoce to składniki zasobne w nieprzetworzone antyoksydanty. Wspomagają one mechanizmy naprawcze i oddziałują oczyszczająco, uzdrawiająco oraz odmładzająco na każde komórki naszego ciała. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zalicza się do niskokalorycznych, a eksperymenty naukowe potwierdzają, iż spadek energetyczności dań to efektywna metoda wydłużania życia, zapobiegania chorobom nowotworowym oraz innym groźnym dolegliwościom.

Głodówka ma zapoczątkować trawienie wewnętrzne, tzw. endogenne, poprzez wyeliminowanie składników budulcowych oraz wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów błyskawicznie wchłanialnych. W ten sposób ciało pozbywa się bezwartościowych złogów, zdegenerowanych komórek ciała, ponieważ używa je jako źródło siły. I tak na początek zaczyna trawić nadmiar warstwy tłuszczu i niepotrzebne komórki: schorowane, zniszczone, zmutowane czy też te, w których zmagazynowane są substancje toksyczne oraz metale ciężkie. DZięki temu wyzbywamy się wszystkiego, co zaburza dobre działanie ciała, a także rozpoczynają działać naturalne mechanizmy samoleczenia. Zdaniem dr Dąbrowskiej, wskutek diety zasobnej w modyfikowane oraz pełne chemii składniki jelita robią się nieszczelne oraz przepuszczają cząstki trawionego jedzenia, „zatykając” system odpornościowy, który nie będzie rozpoznawać zagrożenia, szczególnie te rozwijające się przez wiele lat: miażdżycę, choroby nowotworowe, zwyrodnienia stawów. Terapia warzywno-owocowa ma zatem uszczelnić jelita dlatego, iż ulega zmianiom jego mikroflora.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietaodchudzanie