Jak często jeść mięso? Poznaj wady i zalety spożywania mięsa

Jak często jeść mięso? Poznaj wady i zalety spożywania mięsa

Redakcja

2016-08-12

brak komentarzy

Mięso posiada sporo niezdrowego tłuszczu, ale równocześnie okazuje się doskonałym bogactwem cennego białka a także żelaza. Jak zatem często jeść mieso? Zdecydowanie warto je spożywać, ale nie każde - lepiej wybierać drobiowe, indyka lub cielęcinę, a z wieprzowiny a także wołowiny wycofać się. W zbyt dużej ilości czerwone mięso może przyczynić się do zawału serca, raka, RZS a także cukrzycy typu 2. Poznaj zatem główne zalety i wady spozywania mięsa.

Mięso białe zdrowsze

Podział mięsa na białe a także czerwone budzi dużo wątpliwości. Czemu żywieniowcy zaliczają udo indyka do mięs białych, choć posiada ciemną barwę? Specjaliści ds. żywienia dzielą mięso na białe a także czerwone, biorąc pod uwagę zawartość danych oraz typ tłuszczu. Mięsem białym okazuje się kurczak a także indyk bez skórki, cielęcina, królik a także struś, mimo że posiada ciemne mięso. Do mięs czerwonych przynależy: mięso wieprzowe, wołowina, baranina, konina, kaczka a także gęś. Mięsa białe posiadają nie jedynie zdecydowanie mniej tkanki tłuszczowej, ale dużo więcej w nich korzystnych na rzecz naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych aniżeli niezdrowych nasyconych

Zalety spożywania mięsa

Mięso, obok innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego (przykładowo mleko, ser), okazuje się najskuteczniejszym bogactwem pełnowartościowego białka. Posiada ono wszelkie potrzebne aminokwasy, tzn. takie, których ciało nie potrafi samo wytworzyć, a które okazują się niezbędne do budowy tkanek. Ma także tę zaletę, że okazuje się lepiej przyswajalne aniżeli białko roślinne.

Wady spożywania mięsa

To przede wszystkim tłuszcz. Spożywanie znaczących ilości mięsa, z powodu ogromnej obecności tłuszczu, a co się z tym wiąże – nasyconych kwasów tłuszczowych, może okazać się szkodliwe. U wielu ludzi ich nadmiar prowokuje zmiany miażdżycowe, które prowadzą do zawału mięśnia sercowego lub wylewu krwi do mózgu. Zwłaszcza ryzykowne okazuje się mięso czerwone. Statystyki zaświadczają, że ludzie, którzy pałaszują sporo wołowiny a także wieprzowiny, zdecydowanie częściej zapadają na schorzenia układu naczyniowego, trawienne a także choroby nowotworowe (zwłaszcza raka odbytu a także jelita grubego), tym bardziej że na ogół jedzą niewiele jarzyn a także owoców.

Zatem na pytanie jak często jeść mięso odpowiedz sobie sama, po poznaniu wszelkich zalet i wad spożywania mięsa. Warto jednak jak we wszystkim zachować umiar i zastąpić szczególnie czerwone mięso częstszym jedzeniem ryb i produktów bezmięsnych o wysokiej zawartości białka. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowie