Dieta dla cery trądzikowej

Dieta dla cery trądzikowej

Redakcja

2016-10-02

brak komentarzy

Współzależność między spożywanymi pokarmami a trądzikiem na pewno jest, mimo wszystko nie ma przekonywujących rezultatów eksperymentów, które by ją w jakiś sposób wyjaśniały. Dieta dla cery trądzikowej to przeważnie kwestia osobista, ponieważ u różnorodnych ludzi różnorodne składniki mogą stać się przyczyną zaostrzenia stanu skóry. Dieta trądzikowa to po części dieta eliminacyjna, a więc skupiająca się na omijaniu żywności niedobrze wpływającej na cerę, ale także dieta obfita w witaminy oraz sole mineralne dobroczynne dla cery.

Przyczyny zmian trądzikowych

Choć nie ma reguły, która by określała, które składniki żywnościowe wywołują tworzenie się krostek na cerze, każda osoba chorująca na trądzik może wymienić parę składników, które w jej przypadku służą pryszczom. Podstawowym powodem zmianach trądzikowych są dysfunkcje gospodarki hormonalnej w czasie dorastania. Hormony wywołują nadprodukcję łoju kumulującego się w porach. Jeżeli sebum nie może odnaleźć ujścia, pory przeradzają się w wypryski. Cera trądzikowa charakteryzuje nawrotami dolegliwości dermatologicznych. Jej stan może okazać się pozytywny do momentu, gdy jakiś czynnik znowu wywoła tworzenie się krostek. Przyczyny te to kwestia indywidualna. Mogą to być spożyte pokarmy, zanieczyszczenie powietrza lub stresujące sytuacje. Istotne, by studiować własną cerę oraz rejestrować to, co psuje jej stan. Dlatego na przyszłość trzeba stronić od czynników przyczyniających się do tworzenia się krostek.

Jadłospis na cerę trądzikową

Choć nie ma reguły, które składniki odżywiania powodują trądzik, dużo ludzi chorujących na tę dolegliwość skórną uskarża się na te same pokarmy. Do kategorii żywności, której trzeba się wystrzegać w kwestii zmianach trądzikowych przynależą między tłuszcze nasycone. Ich bogactwem są składniki zwierzęce – mięso, drób oraz nabiał. Zaleca się je zredukować, jeżeli przyuważymy, że nieprawidłowo oddziałują na naszą cerę. Choć nie to poświadczone naukowo, dużo ludzi twierdzi, że stan ich zmianach trądzikowych potęguje się po konsumpcji słodyczy. Nie oznacza to mimo wszystko, że czekolada w taki sam sposób podziała na każdą osobę zmagającą się ze zmianami trądzikowymi. NA ogół szkodliwe jest dodatkowo spożycie elementów diety posiadających w składzie nazbyt dużą zawartość konserwantów oraz soli.

Jadłospis dla skóry trądzikowej musi uwzględniać wiele jarzyn oraz owoców, a usunąć konserwanty oraz tłuszcze. Nie opłaca się mimo wszystko zrezygnować z jakiegoś produktu wyłącznie w związku z tym, że słyszeliśmy, że u kogoś wywołał trądzik – nie ma pewności, że nasza cera zareaguje w taki sam sposób.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietakobietyskórapielęgnacja urody