Czy nadmiar zdrowych produktów może zaszkodzić?

Czy nadmiar zdrowych produktów może zaszkodzić?

Redakcja

2016-10-28

brak komentarzy

Co za dużo, to niezdrowo - to słynne porzekadło zna każda osoba. Tymczasem okazuje się, że jedzenie nawet pozornie zdrowych produktów może wyjść nam bokiem. Dlatego jeżeli już ominęłaś półki z niezdrową żywnością i wysokokalorycznymi przekąskami, zastanów się, czy te pozornie zdrowe produkty, które chcesz włożyć do koszyka zakupowego przyniosą Ci więcej szkody czy więcej pożytku. O jakich produktach mowa?

Tuńczyk

W wielu jadłospisach, również tych odchudzających, absolutną podstawą są ryby. Ten fakt nie powinien dziwić. Po tuńczyka sięgamy równie często ze względu na wartości odżywcze, dostępność oraz prostotę przygotowania. Musimy jednak mieć na uwadze, że zawiera on zdecydowanie więcej rtęci niż inne ryby. Oczywiście, klasyczna porcja nie będzie szkodliwa dla naszego zdrowia, lecz gdy tuńczyka wprowadzimy na stałe do naszego jadłospisu może to odbić się negatywnie na zdrowiu. Przy nadmiernym spożyciu zanotowano problemy ze wzrokiem, koordynacją ruchową oraz osłabienie tkanki mięśniowej. Aby jednak nie rezygnować z dobrodziejstwa ukrytego w rybach, warto równie ochoczo sięgać po inne gatunki pozbawione rtęci. 

Pomarańcze i pomidory

Warzywa i owoce to niezaprzeczalne źródła witamin, minerałów oraz błonnika. Tymczasem, gdy mowa o pomidorach i pomarańczach sytuacja nie przedstawia się tak kolorowo. Okazuje się, że ich nadmierne spożycie nie przekłada się na zdrowie. Wszystko za sprawą kwasów, które przy nadmiernej konsumpcji mogą wywoływać refluks, a w groźniejszych przypadkach nawet dolegliwości przełyku. 

Soja

Soja w rozsądnych porcjach przynosi wiele dobrego dla organizmu. Co się stanie, gdy zaczniemy ją spożywać częściej? Soja w nadmiarze może niekorzystnie wpłynąć na absorpcję żelaza, co jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii. Warto wiedzieć, że te niepozorne nasionka zawierają fitoestrogeny, które również nie przybliżają nas do pełni zdrowia. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Przede wszystkim na reakcje uczuleniowe, albowiem soja jest silnym alergenem. 

Szpinak

Czy ktoś wątpi w prozdrowotne cechy szpinaku? Jest doskonałym źródłem błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Należy mieć jednak świadomość, że spożycie szpinaku jest równoznaczne ze spożyciem zawartych w nim szczawianów, a te z kolei mogą być przyczyną kamieni nerkowych. Dlatego szpinaku w nadmiarze powinny się wystrzegać osoby, które miały w przeszłości kłopoty z nerkami. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowie