
Ile potasu potrzebuje nasz organizm?
W ostatnich czasach systematycznie uświadamiani jesteśmy co do tego, że konsumujemy za mało magnezu, wit. D, kwasów omega 3, tudzież – że generalnie w naszym jadłospisie brakuje witamin. Rzadko gdy jednak zwraca się uwagę na kwestę jedzenia potasu, która w prawidłowym odżywianiu pełni kluczową rolę. Natomiast potas to 1 z najważniejszych elektrolitów, jakiego często nie dostarczmy tyle ile wymaga ciało.
Kto wymaga więcej potasu
Dostarczanie potasu z jedzeniem musi być intensywniejsze u sportowców obciążonych dużym treningiem lub ćwiczących w warunkach olbrzymiej temperatury. Dodatkowo w okresie laktacji potrzeby ustrojowe podlegają powiększeniu. Popyt na przedstawiony związek zwiększa się także w razie aplikowania pewnych medykamentów diuretycznych, środków wywołujących wzmożoną pracę jelit, oraz w razie pewnych dolegliwości (przykładowo w schorzeniach układu naczyniowego, wyselekcjonowanych schorzeniach nerek, oraz w kwestii wymiotów, biegunek, nawet przy przesadnej potliwości). Zasadniczą jednak przyczyną tworzenia się symptomów braku jest niewłaściwie zbilansowany zestaw dań, opierający się na słabej jakości artykułach zasobnych w obfite ilości sodu także ubogich w potas, a o to w obecnych czasach łatwo.
Symptomy niedoboru potasu
O laboratoryjnych niedoborach potasu możemy mówić wówczas, gdy nasycenie owego pierwiastka w surowicy krwi zmniejsza się niżej 3,4 mmol/l. Do najpowszechniejszych objawów braków przynależą:
- chroniczne przeforsowanie,
- niedobór siły do przeprowadzania zwyczajnych służbowych obowiązków,
- mimowolne skurcze mięśni szkieletowych (wiązane najczęściej z brakiem magnezu),
- dysfunkcje rytmu serca
- wyższe ciśnienie tętnicze krwi,
- dolegliwości skórne w formie zmian trądzikowych (intensywność symptomów),
- obstrukcje,
- rozdrażnienie.
Skąd brać potas?
Podstawowym bogactwem potasu w jadłospisie są jarzyny a także świeże owoce. Odnosząc się do naszych zwyczajów związanych z jedzeniem a także realiów sklepowych półkach opłaca się nadmienić, iż obszernym bogactwem owego pierwiastka są między innymi kartofle, soczyste pomidory oraz koncentrat z pomidorów. Jeżeli chodzi zdecydowanie mniej regionalne składniki to zmieniać powinno się chociażby awokado także banany. Potas generalnie obecny okazuje się w sporych proporcjach w:
- owocach świeżych a także suszonych (figach, kiwi, awokado),
- jarzynach (boćwinie, karczochach, brokułach, brukselce, batatach),
- orzechach (także migdałach),
- artykułach zbożowych z całościowego przemiału,
- kaszach a także roślinach strączkowych.
Dodaj komentarz
Brak komentarzy
Bądź pierwszy i zostaw komentarz !