Nowa piramida żywienia

Nowa piramida żywienia

Redakcja

2016-10-02

brak komentarzy

Składniki zbożowe od paru lat nie są już powszechnie uznawane za bazę zdrowego żywienia. W nowej piramidzie naturalnego stylu życia najważniejsza okazuje się aktywność. Uczeni z Uniwersytetu Harvarda w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady odżywiania, w których pieczywo białe, ryż oraz makarony znalazły się wśród produktów spożywczych, które powinniśmy spożywać nieczęsto.

Nowa piramida żywienia

Na pieczywo możemy sobie pozwolić tylko parę razy w miesiącu. Nowe zasady odżywiania prof. Willetta nie wskazują na to, które porcje musimy spożywać, ale jak często powinniśmy spożywać wszystkie grupy produktów spożywczych. Nie są jedynie porównywalne do diety śródziemnomorskiej, ale wprost są nią inspirowane.

Bazą nowej piramidy odżywiania okazuje się 30–45 min. aktywności fizycznej każdego dnia. Badacze uznali ją zatem za tak samo ważną co dieta. Wśród posiłków w większości pokarmów obecne są składniki z pełnego ziarna, które muszą być bazą odżywiania oraz zapewniać mnóstwo siły. Obok nich są tłuszcze pochodzenia roślinnego, takie oliwa z oliwek lub olej sojowy bez tak zwanych kwasów ,,trans’’. Nie chodzi o to, że musimy spożyć wiele tłuszczów pochodzenia roślinnego, tylko o podkreślenie funkcji zastępowania nimi tłuszczów zwierzęcych.

Na poziomie trzecim znalazły się jarzyny. Powinniśmy spożywać je na surowo lub gotować na parze, ponieważ gotowanie w wodzie niszczy odżywcze składniki. Na tym piętrze są także świeże owoce, które z uwagi na wysoką obecność cukrów prostych powinniśmy spożywać maksymalnie 2–3 razy każdego dnia. Orzechy oraz rośliny strączkowe musimy spożyć 1–3 razy na dzień. Są bogactwem „dobrych”, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo włókna pokarmowego, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E oraz B.

Na następnym piętrze są ryby, drób oraz jaja, a więc bogactwa wartościowego białka. Wśród nich stosujemy 0–2 porcje dziennie. ,,0” oznacza, że nie musimy każdego konsumować ich obowiązkowo, a tym zdecydowanie bardziej wszystkich jednocześnie. Musimy selekcjonować na przykład rybę lub kawałek mięsa drobiowego danego dnia. Ryby morskie są kopalnią kwasów omega-3, a mięso drobiowe posiada w sobie niewiele kwasów tłuszczowych nasyconych i kalorii. Składniki mleczne lub suplementy wapnia (tylko dla pewnych ludzi) musimy zapewniać ciału 1–2 razy na dzień.

Na szczycie piramidy są czerwone mięso, pieczywo oraz łakocie. Oznacza to, że powinniśmy je spożywać szczególnie nieczęsto. Są pełne kalorii, obejmują sporo tłuszczów nasyconych, a ich wartość odżywcza okazuje się bardzo niewielka. Po czerwone mięso musimy, według nowych założeń, sięgać parę razy w miesiącu.

Świadomość reguł zdrowego żywienia jest bezcenna, pozwala nam przecież zapewniać ciału nieodzownych mu substancji w zrównoważony sposób.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowie