Poznaj naturalne probiotyki!

Poznaj naturalne probiotyki!

Redakcja

2016-10-03

brak komentarzy

Lista naturalnych probiotyków, a więc produktów spożywczych zawierających pozytywne drobnoustroje nie okazuje się długa. W znaczącej większości są to składniki łatwo ogólnodostępne. Najważniejsza jest ich właściwość: jedynie własne kiszonki są probiotykami. Analogicznie okazuje się z jogurtami – najskuteczniejsze są takie z najmniejszą ilością składników.

Nieprzetworzone probiotyki: produkty mleczne

Jogurt organiczny, kefir a także maślanka w 1 gramie muszą posiadać przynajmniej 10 mln jednostek drobnoustrojów Bifidobacterium lub 100 mln drobnoustrojów Lactobacillus, by mogły okazać się uznane za artykuł probiotyczny. Pozytywnej jakości kefiry a także maślanki na opakowaniach muszą mieć podane, których szczepów drobnoustrojów użyto do wytwarzania. Decydując się na artykuł zwróć uwagę na skład. Produktów musi być jak najmniej. Jeżeli znajdzie się w nim cukier, odstaw jogurt na półkę, ponieważ jego oddziaływanie probiotyczne okaże się zerowe.

Domowa kapusta kiszona

Na umocnienie organizmu spożywaj kapustę kiszoną. Pod wpływem drobnoustrojów kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum kapusta fermentuje. Kiszona jest dobrze przyswajana oraz posiada więcej wit. B12, B6 oraz PP, niż świeża. Wit. C w kapuście kiszonej okazuje się dość świetnym środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Istotne! Kapusty kiszonej należy płukać. Powstały z niej sok jest napojem pełnym witamin, polepsza apetyt oraz metabolizm, w naturalny sposób dezynfekując układ trawienny. Nie zapominaj, że jedynie w kapuście kiszonej swojej pracy znajdą się oczekiwane drobnoustroje. Takie ze sklepu są konserwowane sorbinianem sodu oraz z działaniem probiotycznym posiadają niedużo wspólnego.

Ekologiczne probiotyki: naturalne ogórki kiszone

W trakcie kiszenia w ogórkach zwiększa się zawartość danych w witamin B2, B3, B6, B12, PP. Mają wpływ one korzystnie na polepszenie funkcjonowania układu nerwowego także zdolności skupienia. Drobnoustroje kwasu mlekowego, namnażane w trakcie kiszenia polepszają metabolizm także eliminują substancje toksyczne. U chorych ze wrzodami organizmu, doskonałe drobnoustroje z ogórków kiszonych niwelują kłopoty a także leczą stany zapalne.

Nieprzetworzone probiotyki: kwas chlebowy

Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się na drożdżach a także bakteriach kwasu mlekowego. Ma smak pieczywa razowego a także świetnie gasi pragnienie. Analogicznie jak w artykułach mlecznych a także kiszonych jarzynach kwas chlebowy bez sztucznych dodatków jest bezpiecznym probiotykiem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie