Produkty zdrowe jedynie w małych ilościach

Produkty zdrowe jedynie w małych ilościach

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Nawet najzdrowsza żywność konsumowana w nazbyt ogromnej ilości może niekorzystnie rzutować na nasz organizm. Jeżeli dany artykuł jest wartościowy, wcale nie oznacza to, że da się bez wyrzutów sumienia zajadać się nim bez umiaru. Poniżej parę produktów spożywczych, z którymi nie można przeholować. 

Czerwone wino

Kieliszek wina wpływa prawidłowo nie jedynie na zrelaksowanie, ale również na zdrowie. Posiada resweratol, a więc silny antyoksydant, który broni bezpośrednio przed dolegliwościami mięśnia sercowego, rakiem oraz cukrzycą typu 2, a dodatkowo zwyrodnieniem układu nerwowego i dolegliwością Alzheimera. Mimo wszystko jest tak wyłącznie przy spożywaniu wina w ilości nie większej niż jedna lampka (150 ml) każdego dnia w przypadku kobiety oraz dwóch lampek wina w przypadku mężczyzny. Wyższe ilości mogą redukować dodatnie rezultaty oraz doprowadzić do wzrostu wagi, podwyższenia ciśnienia, a także do wzrostu niebezpieczeństwa pojawienia się raka.

Olej z kokosów

Olej kokosowy odgrywa ważną funkcję w spalaniu oponki na brzuchu, redukuje także niebezpieczeństwo pojawienia się przypadłości Alzheimera. Wspiera w lepszym trawieniu, niwelując negatywne drobnoustroje w układzie trawiennym. Mimo wszystko nie można z nim przeholować. Eksperci radzą, by jedynie 20-30 procent konsumowanych kalorii pochodziło z tłuszczów. Oznacza to, że polewanie tych potraw olejem kokosowym w ogóle nie polepszy kondycji zdrowotnej. Należy jeść co najmniej jedną łyżkę stołową codziennie.

Awokado

Awokado okazuje się doskonałym bogactwem jednonienasyconych tłuszczów oraz włókien pokarmowych, dzięki czemu zaspokaja ssanie w żołądku na długo oraz pozwala zmagać ze skłonnoscią do przegryzania pomiędzy daniami. Należy mimo wszystko wiedzieć, że jest bardzo kaloryczne: cały owoc posiada mniej więcej 250 kcal. Zachowaj powściągliwość i wypróbuj awokado jako dodatek, przykładowo jako rozsądny substytut majonezu, masła lub sera.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada to najzdrowszy przepis na zaspokojenie chęci na słodkości, pod wymaganiem, że posiada 70 procent kakao. Smakołyk ma  ogrom przeciwutleniaczy, obniża ciśnienie tętnicze oraz zakres niedobrego cholesterolu, także wspiera przepływ krwi. Oprócz tego przejawia cudowną właściwość: jest w stanie zwiększyć ilość hormonu szczęścia (serotoniny) w mózgu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

zdrowie