article image

Zdrowa stewia zamiast cukru

Redakcja

2016-08-30

brak komentarzy

Jednym z kluczowych kłopotów w czasie zrzucania wagi są słodycze. Każdy je lubi oraz trudno ich sobie odmówić. Z pomocą przychodzi czysty środek słodzący, który pomoże w utracie nadprogramowych kilogramów a także pozwoli na wyeliminowanie z zmniejszenia gorzkiego smaku.

Ziołowe korzyści

Stewia bywa wykorzystywana głównie jako artykuł spożywczy. Suszone a także sproszkowane liście owej substancji używa się jako środek słodzącydo płynów, oraz przetworów z owocami. Co więcej, roślinajest używana w kosmetyce.Bardzo często sproszkowane zioło stanowi dodatek do maseczek pielęgnacyjnych, z uwagi na leczniczy charakterw razie kłopotów dermalnych jak trądzik czy pryszcze. Do innych funkcji możemy włączyć wchłanianie serum, zamykanie porówi wzmocnienie gojenia ran.

Walczy z chorobami

W medycynie wykorzystywana jest jako artykuł antyseptyczny, który z sukcesami można używać do regularnej dezynfekcji i likwidacji chorobotwórczych drobnoustrojów. Zioło może okazać się pomocne w razie problemów z nerkami, mózgiem, trzustką a także wątrobą.Dodatkowo suplement ten pomaga zachować uczucie głodu, odpowiednią pracę mechanizmów z trawieniem, oraz stabilizuje pracę gruczołów trzustkowych. Trwające rok eksperymenty dowiodły iż, suplementacja stewiiw poziomie 750 mg na dobę przyczyniła się do spadku ciśnieniau ludzi z jego nadmiarem.

Jak dawkować stewię?

Dawkowanie stewii uzależnione bywa głównie od subiektywnego zapotrzebowania – wyznacznikiem okazuje się tutaj zakres słodkości. Ostatnie badania zaświadczają, że dobowa dawka w formie 8 mg na każdy kg wagi okazuje się odpowiednią ilością, by mówić o przeciwzapalnyma także antyoksydacyjnym oddziaływaniu na ciało. Inne prace naukowe alarmują, że dawka w poziomie 1,5 g na dobę nie prowokuje jakichkolwiek efektów ubocznych. Przeciwwskazaniem do aplikowania stewii okazuje się okres ciążylub karmienia piersią.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowieodchudzanie