article image

Zdrowe puszkowane produkty - czy istnieją?

Redakcja

2016-09-24

brak komentarzy

Puszkowane składniki nie posiadają nazbyt pozytywnej opinii wśród dietetyków oraz kupujących, przede wszystkim z uwagi na to, że dużo opakowań od środka pokrytych jest bisfenolem A. Związek taki, w skrócie zwany BPA, przyczynia się do pojawienia się poszczególnych dolegliwości, na przykład astmy dziecięcej, cukrzycy typu 2, dolegliwości mięśnia sercowego czy kłopotów z wątrobą, hormonem tarczycy i układem immunologicznym. Dobrze szukać puszek, które nie posiadają w swoim składzie BPA lub alternatywnych form opakowań. Mimo wszystko jest dużo puszkowanych produktów spożywczych, które da się mieć w zapasie, by wykonać smakowite oraz pożywne potrawy.

Fasola

Kupowanie fasoli w puszce zamiast ususzonej nie może wywoływać uczucia winy. Nie musimy niepokoić się o to, by namaczać ją 12 h, a potem gotować. Zdecydowanie szybciej używać do zup lub sałatek fasoli z puszki. Dorzućmy przy tym, że warzywo to jest zasobne w włókno pokarmowe i białko. Dobrze wiedzieć jedynie, aby prawidłowo ją odsączyć w celu wyeliminowania nasyconego sodem płynu.

Ryby

Tuńczyk z puszki świetnie spisuje się w sałatkach oraz na kanapkach, a sardynki dodadzą smaku dressingom czy sosom. Najrozsądniej wybierać dziko złowione ryby, bo wersje hodowlane nie są przeważnie karmione w naturalny sposób i naszpikowane są antybiotykami.

Purée z dyni

Purée z dyni może być stosowane jako dodatek do obiadu, smoothie, zup, płatków owsianych czy sosów do włoskiego makaronu. Nie zapominajmy, by selekcjonować czyste purée, bez dodatku węglowodanów czy bezwartościowych aromatów. W ten sposób będziemy pewni, że stworzymy porządny posiłek.

Soczyste pomidory w puszce

Soczyste pomidory w puszce dobrze pasują do sosów, zup, curry czy potraw z makaronem. Da się je wrzucić do blendera lub pokroić w kostkę, wedle oczekiwań. Najlepsze są całe jarzyny, w miejsce tych w kawałkach czy z odrobiną bazylii lub czosnku. Opcja z niską ilością sodu także okaże się lepszym wyborem. 

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to doskonały dodatek do potrawy curry i zup, mimo wszystko można je także stosować do wypieków, płatków owsianych czy smoothie. Po schłodzeniu przez całą noc w schładzarce, da się równiez pozyskać smaczną bitą śmietanę bez obecności nabiału. Istotne, by selekcjonować mleko wolne od konserwantów czy siarczynów (zdrowe środki zagęszczające są dopuszczalne, na przykład guma guar).


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dietazdrowie