Soki warzywne czy owocowe?
Zdrowa i zbilansowana dieta nie może istnieć bez dużego udziału warzyw i owoców. Są one nieocenionym źródłem wielu witamin i innych odżywczych substancji, których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Z tego właśnie powodu spożywanie warzyw i owoców powinno być częścią codziennej diety, każdego człowieka. A jaki jest najłatwiejszy sposób na spożywanie warzyw i owców? Oczywiście jest to https://kubus.pl/produkty sok. Obecnie istnieje szeroka gama soków zarówno wyciskanych z owoców, jak i tłoczonych z warzyw. Na rynku dostępne są nawet soki warzywno – owocowe. Dzięki temu mamy nieograniczony dostęp do kompleksowego źródła bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka substancji. Ale jakie soki najlepiej pić? To jaki wybierzemy sok w dużej mierze, zależy od naszych referencji. Wiadomo, że nie będziemy pić soków, które nam nie smakują. Jest nawet taka teoria, która mówi o tym, że jeżeli nam coś nie smakuje, to widocznie organizm nie ma na to zapotrzebowania. Dlatego też najlepiej pić taki sok, na którego czujemy smaka. Soki owocowe są dla wielu dużo łatwiejsze do spożycia. Dzieje się tak dlatego, że z reguły sok warzywny, na przykład z pomidorów czy marchwi, ma nieco intensywny smak i bardziej gęstą konsystencję.

Są to bardziej przeciery niż soki, co jednak wcale nie wpływa na ich wartości odżywcze. W przypadku warzyw sok ma bardziej intensywny posmak i po prostu nie każdy jest w stanie napić się takiego soku. Ale tak jak już wspominaliśmy, jest to całkowicie indywidualna kwestia. Ważne tylko żeby sok zagościł częściej w naszym menu, a na pewno odczujemy to jako poprawę naszego samopoczucia i polepszenie ogólnej kondycji.